SİTEDE ARA

HİTLER’İN PEK BİLİNMEYEN FOTOĞRAFLARI...
28 Kasım 2019

Adolf Hitler (D. 20 Nisan 1889, Braunau am Inn - Ö. 30 Nisan 1945, Berlin), elbette sevmeyenleri, hatta nefret edenleri ona sempati duyanlardan çok daha fazla. Milyonlarca insanın kanına giren bir diktatör. Öyle ya 2. Dünya Savaşı insanlık tarihinin en kanlı savaşı ve sona erdiğinde 60 ile 65 milyon arası insan ölmüştü. Bunların 27 milyonu Sovyet, 10 milyondan fazlası Çinli, 6 milyonu Yahudi, 6 milyondan fazlası Alman, 3 milyondan fazlası Polonyalı, 2.5 milyonu Japon ve 1.5 milyonu da Yugoslav’dı. Üstelik bu ölenlerin sadece %33’ü asker, kalan % 67’si sivil. Tam bir felaket. Bu felaketin baş mimarı da elbette Hitler idi.  Ancak 1. Dünya Savaşı’ndan yenik ve çok büyük can ve ekonomik kayıplar vererek çıkmış, ülkesi baştan aşağıya harabeye dönmüş, özetle ekonomik ve moral açısından bitkin Alman Ulusunu Avusturya ‘nın Braunau kasabası doğumlu bu adam nasıl silkeleyebilmiş, kendine getirmiş ve tüm Avrupa’ya yine yeniden kafa tutar duruma getirebilmişti? Bu ulusal yeniden doğuşun sırrı tamam Hitler’di de, peki onun bu reenkarnasyonu başarmasının sırrı neydi?  

 

Konuşması.. Evet hararetli, ateşli, kitleleri kolayca etkisi altına alan hitabet sanatı.  Vücut dilini, özellikle ellerini özenle kullanıyordu. Hitler, alanları, salonları dolduran Alman halkını daha çok etkileyebilmek için önceden ayna karşısında konuşmalar yapar, provaları esnasında fotoğrafçısı Heinrich Hoffmann'a* kendisini çektirir ve sesini de kaydettirirdi. Hitler daha sonraları bu fotoğraflara bakar, ses kaydını dinler ve kendini analiz ederdi. Eksik veya yanlış gördüğü bir mizaç veya vurgulama var ise bunu gerçek konuşmadan önce düzeltirdi. Hitler büyük aşkı olan Eva Braun'la da burada, Eva Braun stüdyo asistanıyken tanışmıştı.

 

·        Heinrich Hoffmann (1885-1957), Adolf Hitler'in birçok fotoğraflarını yayımlayan Alman bir fotoğrafçıydı. Heinrich Hoffmann babası gibi fotoğrafçılık mesleğini seçmişti. 1908'de çektiği bir kaza fotoğrafı şöhretinin pekişmesine sebep oldu. 1920 yılında NSDAP (Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi) üyesi oldu.

 

·        Eva Anna Paula Braun ya da evlendikten sonra aldığı soyadıyla Eva Hitler (1912-1945), Adolf Hitler'in uzun süreli hayat arkadaşı ve kısa bir süre için nikahlı eşi. 17 yaşında bir fotoğrafçı asistanı ve bir model olarak çalışırken Münih'te Hitler ile tanıştı. İlişkilerinin ilk döneminde iki kere intihara kalkıştı.

 

Hitler bu fotoğrafları gördüğünde fotoğrafçısı Heinrich Hoffmann'dan negatiflerini yok etmesini istemişti fakat Heinrich Hoffmann bu emre itaat etmedi. Fotoğraflar Hitler'in ölümünden 10 yıl sonra 1955'de ortaya çıktı. Naziler bu fotoğrafların yayınlanmasını her ne kadar istemese de Heinrich Hoffman "En iyi arkadaşım Hitler" adlı kitabında bu anılarını yayınladı.

İşte aşağıda tarihe ışık tutan o fotoğraflar...

 

1
2
3
HEINRICH HOFFMANN
5
6
7
EVA BRAUN
9
10
11
12
  • YORUMLAR (0)
  • YORUM YAP
    • İlk yorumu sen yap.
  • Ad Soyad E-mail Adres Yorum