SİTEDE ARA

ÇAY ÇAY DİYE DİYE
17 Ocak 2018

Çay (Camellia sinensis), nemli iklimlerde yetişen kısa boylu bir ağaç ve/veya çeşitli bitkilerin yapraklarının, çiçeklerinin, köklerinin, gövdelerinin, kabuklarının, tohumlarının kaynatılmasıyla ya da haşlanmasıyla elde edilen ve dünyada en çok tüketilen bir içecek türü.  İngilizlerin 5 çayları meşhurdur ya, Çinlilerin de geleneksel çay seremonileri. Gerçi bu gelenek Japonlarda da var ama nedense Çinlilerin çay törenleri dünya literatüründe daha fazla yer tutuyor. Hindistan’da çayı kokulu ve sütlü seviyorlar. Dünyada en çok çay tüketilen ülke Türkiye. Senede her birimiz 3 kilo civarında tüketiyoruz bu içecekten. Bizi 1,9 kiloyla İngiltere, 1,3 kiloyla Rusya, 1,1 kiloyla Mısır, 610 gramla Çinliler, 350 gramla da Hintliler takip ediyor. Tüm sıralamayı yapıp sizi sıkmayalım. Kısacası çay tüketiminde dünya şampiyonluğumuz var.

Peki, bu içecek faydalı mı? Gerçi aşırı çay tüketiminin zararından da bahsedilmiyor değil. Doktorlar aşırı çay içmenin vücutta bazı minerallerin emilimini zorlaştırdığını belirtmekteler. Ama genelde çay bayağı faydalı. Bir kere kafein oranı kahveden az, bu önemli. İçerdiği flavonoidin (Bitkilere sarı, turuncu, kırmızı gibi parlak renkleri veren ve insan vücudunda antioksidan işlevini yürüten ve hücrelerin zarar görmesini engelleyen madde) kalp sağlığına iyi geldiği ve kanser riskini azalttığı da belirlenmiş durumda.

 

Genelde biz 3 tür çay tüketiyoruz.

Yeşil Çay: İçerdiği antioksidan oranıyla bazı kanser türlerinin oluşumunu durduruyor. Damar tıkanıklığını engelliyor. Beyindeki oksidasyonu minimuma indirerek bazı sinirsel hastalıkları da durduruyor.

 

Beyaz Çay: Bildiğimiz fermante (Bir maddenin bakteriler ve mantarlar aracılığıyla kimyasal olarak çürümesine fermantasyon, mayalanma denir)edilmemiş, işlem görmemiş çay. Bu nedenle en çok antioksidan (yağların oksidasyonunu yavaşlatan madde) oranını bu çayda buluyoruz.

N.B. Bir elementin, kimyasal reaksiyonda elektron alması olayına indirgenme adı verilir. İndirgenme olayına reduksiyon, yükseltgenme olayına da oksidasyon denir.

 

 

Siyah Çay: Siyah Çay, çay yapraklarının fermante edilmiş hali. Antioksidan oranı beyaz çayla karşılaştırıldığında oldukça aşağılarda. Doğruluğu bilimsel olarak tam kanıtlanmamış olsa da halk arasında akciğerleri sigara dumanının verdiği zararlardan korur gibi bir inanış var. Dünyada en çok sigara tüketen ülkeler sıralamasında 11. olduğumuzu göz önüne alırsak bu çay türünün neden tüketimimizde ilk sırayı aldığını kolayca anlayabiliriz.

 

Neyse çay konusunda şimdilik anlatacaklarımız bu kadar. İleride sırası geldikçe yeni yeni bilgilerle, belki daha teferruatlı bir şekilde bu konuya eğileceğiz

1
2
3
4
5
  • YORUMLAR (0)
  • YORUM YAP
    • İlk yorumu sen yap.
  • Ad Soyad E-mail Adres Yorum