SİTEDE ARA

ST. BERNARD KÖPEKLERİ
07 Şubat 2018

SAINT BERNARD KÖPEKLERİ BOYUNLARINDA NE TAŞIRLAR?

Hayır yanıldınız. Bu köpekler boyunlarında konyak taşımazlar. İsmini İsviçre ile İtalya arasındaki Saint Bernard Geçidinden ve oradaki manastırdan alan bu köpekler aslında yön bulma amaçlı kullanılmaktaydı. Zamanla kurtarma görevlerinde yer aldığı için ismi kurtarıcı köpeğe de çıkmıştır. Çok büyük ve adaleli bu köpekler  İsviçre, Fransa ve İtalya kuzey Alplerinde dağda karda mahzur kalan veya yaralı insanları bulup, kurtarmalarıyla meşhurdurlar. Ayakları kar ve buzda sağlam basmasını sağlayacak şekilde güçlü, kavisli ve büyüktür. Koku alma duyuları çok gelişmiştir. Bu köpekler çığ düşeceğini sezebilirler. Boyunlarında alkol ve bir parça ekmek taşıdığı, bulduğu insanlara bunları sunduğu olayı tamamen hayalidir. Ancak bu hayal/düşünce turistlerin hoşuna gittiğinden, bu köpeklerle boyunlarına konyak fıçısı takılıyken fotoğraf çektiriler. Her şey bir yana, vücut sıcaklığı düşük birine konyak vermek çok vahim bir hatadır.

 

Konyak fıçısı, Kraliçe Victoria’nın (1819-1901 -Victoria, Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı Kraliçesi ve Hindistan İmparatoriçesi. 19. yüzyılda 63 yıl yedi aylık bir süreyle Birleşik Krallık tarihinde II. Elizabeth'den sonra en uzun süre saltanat sürmüş hükümdardır) himayesinde bulunan Sir Edwin Landseer (1802-1873) adında genç bir İngiliz sanatçının fikriydi. Landseer manzara ve hayvan resimleriyle meşhurdu ve Glen’in Hükümdarı adlı tablosu ve Nelson Sütunu’nun zeminindeki aslan heykelleriyle tanınıyordu. Sanatçı, 1831 yılında “Alplerdeki güçlü mastılar baygın bir yolcuyu hayata döndürüyor” başlıklı bir tablo yaptı. Bu tabloda bir tanesi boynunda minyatür bir konyak fıçısı taşıyan (ki bunu dikkat çeksin diye eklemişti) iki St. Bernard resmedilmişti. İşte bu köpeklerin konyak taşımalarının başlangıcı bu tablodur. (Mastı; kısa bacaklı, uzun ve düşük kulaklı, bodur bir köpek cinsi)

 

St. Bernard’lar esasında Barry av köpekleri olarak biliniyordu. (Almancada Baren, ayı demektir) İlk cankurtaranlardan birinin adı “Büyük Barry” idi ve 1800-1814 yılları arasında 40 kişiyi karda donmaktan kurtardı. Ancak maalesef onu kurt zanneden 41. kişi tarafından öldürüldü. Barry’nin içi doldurulup Bern’deki Doğal Tarih Müzesi’nin onur köşesine konulmuştur. Bu kahraman köpek anısında, St. Bernard Misafirhanesinde bir defada doğan en iyi erkek yavruya Barry adı verilir.

 

Bu köpeklerin 1800’den bu yana 2500’ü aşkın kişiyi kurtardıkları tahmin ediliyor. Ancak son 50 yılda kimseyi kurtaramayınca, yönetim bunları satıp yerine helikopter almaya karar verdi.

 

KRALİÇE VICTORIA
SIR EDWIN LANDSEER
MASTI KÖPEĞİ
ESERLERİ A
ESERLERİ B
ESERLERİ C
ESERLERİ D
ESERLERİ E
TARAFALGAR SQUARE'DE NELSON SÜTUNU
SÜTUNUN ASLANLARI (SIR E. LANDSEER)
DOG A
DOG B
  • YORUMLAR (0)
  • YORUM YAP
    • İlk yorumu sen yap.
  • Ad Soyad E-mail Adres Yorum